Nie tylko na słodko – wytrawne ciasta z różnych zakątków świata

Paulina Koc | 20 marca 2018
Udostępnij Tweetnij Wykop
Domowe wypieki to nie tylko słodkie placki, torty czy ciasteczka. W naszym piekarniku mogą powstać ciasta wytrawne, które z powodzeniem zastąpią danie obiadowe, będą pyszną przekąską lub dodatkiem np. do zup. Sprawdźmy co, w której części świata i z czym się je. Morze inspiracji gwarantowane.

Wśród wytrawnych wypieków doskonale znanych w Polsce znajdziemy paszteciki, kulebiaki, serowe bułeczki czy warzywne muffiny. Wszystkie nadają się zarówno na przekąskę, jak i dodatek do zup, przeważnie barszczu czerwonego czy żurku. Jednak śmiało możemy rozszerzyć nasz repertuar o smakołyki z piekarnika inspirowane kulturami kulinarnymi z różnych zakątków świata.

Kornwalijskie pieczone pierogi
Czyli wyśmienite cornish pasty, zwane też skrótowo pastie. Jest to brytyjskie danie, znane już w średniowieczu, które podobno zajadał sam król Artur. Później były typowym daniem górników, wydobywających w Kornwalii cynę i miedź, którzy dostawali od swoich żon duże pieczone pierogi wypełnione farszem mięso-warzywnym. Po pierwsze, nie wymagały odgrzewania. Po drugie, można je było zjeść bez wykorzystywania sztućców. Panowie brudnymi rękami chwytali pieroga za warkocz i gdy zjedli prawie całego, ubrudzony warkocz po prostu wyrzucali. Wierzono, że tym samym udobruchają złośliwe kopalniane duchy. Po trzecie, pierogi te były bardzo sycące.

Na początku były przygotowywane z mięsa wołowego, które krojono w kostkę, z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Obecnie wykorzystuje się również mięso z kurczaka czy indyka. Powstały też wersje wegetariańskie oraz mięsno-owocowe. Pasties przeważnie nie je się "na sucho", lecz polewa keczupem, majonezem bądź innym ulubionym sosem. Smakują zarówno na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno.

Przepis na tradycyjne Cornish pasty:
Ciasto:
400 g maki pszenno–żytniej, pół łyżeczki soli, 100 g zimnego masła, 100 g smalcu, 175 ml wody.

Zmieszać mąkę z solą. Porcjami dodawać wodę, masło i smalec i wyrabiać dokładnie palcami. Ciasto powinno być wewnętrznie spójne i niezbyt kleiste. Uformować w kulę i włożyć na 45 minut do lodówki.

Farsz
300 g wołowiny bez kości, 600 g ziemniaków, 2 brukwie, 1 duża cebula, sól, pieprz, cukier.

Pociąć wołowinę na kawałki. Następnie pokroić warzywa na małe kosteczki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy pokrytej warstwą maki i wykroić krążki o średnicy od 18 do 22 cm. Następnie napełnić nadzieniem – po bokach warzywa, mięso w środku. Skleić pierogi namaczając uprzednio brzegi wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C i piec 20 min. Obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec następne 20 min.

Kurnik zza wschodniej granicy
Jest to kolejny pieróg, tym razem pochodzący z Rosji. Kurnik ma charakterystyczny kształt okrągłej kopuły. Do farszu używa się gotowanego, rozdrobnionego mięsa z kury lub indyka, grzybów (najczęściej borowików), ugotowanego na sypko ryżu, jajek na twardo i, opcjonalnie, smażonej cebuli. Składniki nadzienia układa się warstwami. Ciasto może być drożdżowe lub półfrancuskie. To drugie, mimo iż łatwiejsze i można je obecnie kupić gotowe w sklepie, wymaga użycia dwóch lub trzech warstw oraz wymusza upieczenie kurnika w formie.

Kurniki wypiekano głównie jako potrawę weselną. Wiąże się to ze specyficznym miejscem jajka w kulturze – symbolu płodności, życia i nowego początku. Pieróg pieczony w domu pana młodego zdobiły wzory przedstawiające postacie ludzkie, co symbolizowało siłę rodziny. Na wypieku panny młodej widniały ornamenty kwiatowe, symbolizujące piękno, czułość, dziewiczą czystość i delikatność.

Przepis na kurnik z użyciem ciasta francuskiego:
800 g ciasta francuskiego, 500 g piersi kurczaka, 400 g grzybów, 3-4 cebule, 1 szklanka mleka, 1 jajko, szklanka mąki, sól i pieprz.

Pierś kurczaka ugotować i pokroić w paski. Podsmażyć grzyby z cebulą. Do mleka dodać jajko, sól, mąkę, zrobić naleśniki. Ciasto francuskie dzielimy na dwie nierówne części.
Na dnie formy ułożyć większą część ciasta, na niej lekko posoloną pierś kurczaka. Potem na kurczaka położyć kilka naleśników. Kolejna warstwa to grzyby z cebulą z dodatkiem soli i pieprzu. Na górze ostatnia warstwa z francuskiego ciasta. Brzegi ciasta dobrze zlepić. Widelcem z góry należy zrobić dziurki i posmarować jajkiem. Piec ok. 40 min. w temperaturze 200 st. C.

Galette des Rois dla trzech mędrców
Pochodzące z Francji ciasto, pieczone 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli. Podobno jego tradycja sięga czasów antycznych. 6 stycznia był jedynym dniem w roku, kiedy niewolnicy mieli prawo krytykować swego pana. Według zwyczaju należało ukryć ziarenko fasoli w potrawach spożywanych tego dnia. Osoba, która odnalazła fasolę, na ten jeden dzień mianowana była królem. Chrześcijańskie święto Trzech Króli, wypadające w tym samym czasie, przejęło tę tradycję i zaczęto dzielić się ciastem z dodatkiem ziarna fasoli. Galette des Rois może być przyrządzane zarówno na słodko, z owocami, jak i w wersji wytrawnej. Dodatkowo jest wyjątkowo proste do zrobienia.

Przepis na galette z pieczarkami i ricottą polecany przez redakcję WP Kuchni:

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 jajko, szczypta soli morskiej, 3 łyżki wody.

Farsz: 6 średnich pieczarek, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 200 g sera ricotta, 2 jajka, sól i pieprz do smaku.

Z mąki, masła, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony czosnek i pieczarki. W miseczce mieszamy ricottę z jajkami, solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy i wywijamy końce do góry tak, by powstał koszyczek. Do środka wkładamy pieczarki z cebulą, zalewamy masą serową. Pieczemy 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Banalne, prawda?

Jak widać w naszych piekarnikach możemy wyczarować smakołyki z wielu zakątków świata. Przedstawiliśmy tylko kilka propozycji, jednak zapewniamy, że internet dostarczy nam inspiracji na dziesiątki kolejnych wytrawnych cudów, które urozmaicą nasze menu. Przygoda z wytrawnymi wypiekami będzie jeszcze smaczniejsza i przyjemniejsza dzięki odpowiedniemu sprzętowi, jak np. propozycje firmy Sharp. Piekarniki tej firmy zostały zaopatrzone w szereg rozwiązań, które ułatwią nam życie. System DoorSwitch zapewni nam lepszą widoczność, ponieważ oświetlenie włącza się automatycznie przy otwarciu pokrywy piekarnika. Prowadnice teleskopowe umożliwiają bezpieczne i łatwiejsze wyjmowanie naszych potraw, natomiast drzwi piekarnika zamykają się samoczynnie delikatnie i cicho dzięki specjalnej konstrukcji zawiasów. Ale co najważniejsze i czasami równie czasochłonne jak samo pieczenie – Sharp ułatwił nam również czyszczenie sprzętu. Po procesie czyszczenia pyrolitycznego nie trzeba dodatkowo szorować wnętrza piekarnika. Zachodzi on w temperaturze 480 st. C i zamienia wszystkie pozostałości w popiół, które można łatwo usunąć z piekarnika przy pomocy miękkiej szczotki zmiatającej. Natomiast wewnętrzna szyba jest demontowalna i można ją z powodzeniem myć w zmywarce. Wszystko robi się właściwie samo a my w tym czasie możemy cieszyć się wraz z rodziną nowymi smakami.

Udostępnij Tweetnij Wykop
Przeczytaj również:
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.