Wpływ sposobu przechowywania żywności w lodówce na zdrowie człowieka

Ewa Rycerz | 12 marca 2018
Udostępnij Tweetnij Wykop
Przechowywanie żywności jest kwestią, na którą rzadko zwracamy uwagę. Tymczasem jest ona niezwykle ważna, tak ze względów higienicznych, jak i zdrowotnych. Znając zasady przechowywania pokarmów, możemy uniknąć wielu przykrych niespodzianek zdrowotnych. Jak zatem uporządkować żywność w lodówce i jakimi zasadami się kierować?

Zasady przechowywania pokarmów
Aby w pełni wykorzystać wartości zdrowotne produktów chowanych do lodówki, należy je prawidłowo przechowywać. Kierujmy się trzema głównymi zasadami.

Pierwsza z nich to właściwe rozmieszczenie produktów na odpowiednich półkach. Druga – zastosowanie odpowiedniej temperatury, i trzecia – nie przekraczanie terminów ważności zamieszczonych na opakowaniach. Nawet prawidłowe przechowywanie produktów, które są po terminie przydatności do spożycia, może skutkować zatruciem pokarmowym i dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.

Gdzie co przechowywać
Temperatura w lodówce jest różna w zależności od miejsca. Najcieplej jest zazwyczaj na drzwiach, a najchłodniej na samym dole oraz górnych półkach. Co i gdzie powinniśmy trzymać?

3-4 stopnie Celsjusza – w takich granicach waha się temperatura na drzwiach lodówki. Przechowujemy tam wszystkie te produkty, które nie wymagają intensywnego chłodzenia. Mogą to być np. sosy, majonezy, musztardy, a także masło czy ser. Na niższych półkach drzwi można także ustawić butelki z olejem.

Na dole lodówki znajdują się zazwyczaj dwie szuflady. Mogą być przeznaczone do przechowywania owoców i warzyw. Warto wybrać taki model urządzenia, w którym na samym dole będzie ograniczona wilgoć. Zbyt duży jej poziom może powodować pleśń na roślinach.

Na górnych półkach lodówki panuje temperatura ok. 2-3 stopni Celsjusza. To odpowiednie miejsce na dżemy i gotowe produkty. Z kolei półki środkowe są zazwyczaj miejscem jeszcze chłodniejszym. Na nich powinniśmy trzymać to, co ma krótki termin przydatności do spożycia. Mowa o wędlinach, nabiale, jajkach. Przechowujemy je nie dłużej niż kilka dni po otwarciu opakowania.

Półki dolne są najchłodniejsze, niektóre modele lodówek posiadają nawet wskaźniki temperatury w takich miejscach. Na nich należy przechowywać mięso i ryby. W tym miejscu należy zaznaczyć, że te produkty przed włożeniem do lodówki należy umyć, osuszyć i włożyć do pojemnika. W zamrażarce mogą leżeć do 3 miesięcy.

Po zakupie lodówki bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie ustawienie temperatury. Powinna być ona dopasowana optymalnie, czyli tak, by żywność nie pokryła się warstwą lodu ani nie była zbyt ciepła. Dlatego warto wybierać takie modele lodówek, które posiadają funkcję NoFrost, zapobiegającą osiadaniu szronu w zamrażarce oraz opcję Super Cool i Super Freeze, umożliwiające szybkie schłodzenie i zamrażanie dużych ilości artykułów spożywczych. Zaletą będzie także elektroniczna regulacja temperatury oraz alarm otwartych drzwi.

Ułożenie, terminy spożycia
Ważną kwestią jest też odpowiednie rozłożenie produktów. Przechowywanie aromatycznej wędliny obok kawałka ciasta spowoduje, że przejdzie ono zapachem mięsa. Z kolei surowe mięso nie powinno leżeć obok warzyw czy owoców.

Obowiązkowym elementem dbałości o odpowiednie przechowywanie żywności jest kontrolowanie daty przydatności do spożycia różnych produktów. Jak to robić? Najłatwiej będzie trzymać się zasady "co pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi". W praktyce oznacza to, że produkty o najdłuższym terminie ważności wkładamy najgłębiej, a te o najkrótszym – na widoku. Chodzi o to, by te drugie zjeść jak najszybciej, bowiem skutki spożycia produktu "po terminie" mogą być opłakane.

Pół biedy, jeśli zjemy jogurt czy ser, którego termin skończył się dzień wcześniej. Nabawimy się lekkiego rozstroju żołądka, a być może nic nam nie będzie. Jednak zjedzenie przeterminowanego mięsa lub wędliny może skończyć się na pogotowiu.

Udostępnij Tweetnij Wykop
Przeczytaj również:
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.