Wspólne gotowanie, czyli kuchnia meksykańska w wersji homemade

Ola Rybak | 9 marca 2018
Udostępnij Tweetnij Wykop
Już od kilku miesięcy na zewnątrz śnieg przeplata się z deszczem. Warto w takie dni zapomnieć o mroźnym klimacie i przenieść się do wiecznie ciepłego Meksyku. I nie mówimy tutaj o zakupie drogich biletów lotniczych, ale o imprezie w gorącym meksykańskim stylu. Jak ją zorganizować? Co powinno znaleźć się na stole? Spróbujemy znaleźć sposób, aby ogrzać się w te chłodne wieczory.

Gorące wnętrze
Kolejny weekend i kolejne pytanie od znajomych – "co robimy w sobotę?" albo "czy masz plany na piątek?". Domówka to zawsze dobry pomysł, ale czasem trzeba trochę odmiany. Zabierz znajomych do Ameryki Północnej i przygotuj coś egzotycznego. Tylko nie sypmy piasku na dywany, bo jest wiele innych sposobów, aby nadać codziennemu mieszkaniu niecodziennego klimatu.

Wytnijmy kaktusy z papieru i poprzyczepiajmy je na ścianach czy szafkach. Zróbmy (wersja dla bardziej leniwych: kupmy) girlandy oraz lampiony. Jedyny warunek – musi być kolorowo! Wielobarwne naczynia, serwetki w geometryczne wzory czy palemki do drinków. Wszystko to nada odpowiedniego klimatu. Panie ubierają kolorowe sukienki, panowie doczepiają czarnego wąsa i zakładają sombrero. Puszczamy muzykę idealną na fiestę i nic tylko tequila w dłoń.

Przede wszystkim nachos!
Nie zapominajmy o tym, co tak naprawdę liczy się na domówkach – o dobrym jedzeniu. Można iść na skróty, ale po co? Domowe jedzenie jest zdrowsze od kupionego w sklepie. Podstawą kuchni meksykańskiej, a tym bardziej imprezy w stylu meksykańskim, są nachos. Należy zapatrzyć się w 120 gram mąki pszennej i taką samą ilość mąki kukurydzianej. Dodajemy 120 ml wody, 45 ml oliwy oraz szczyptę soli. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na 15-30 min. Następnie wałkujemy je na bardzo cienki placek. Kroimy na kawałki i wstawiamy do piekarnika. Należy pamiętać, że takie chipsy są najbardziej pożądane, więc musimy zrobić ich naprawdę dużo! Przyda się więc pojemy piekarnik. Na szczęście propozycji na rynku jest wiele, jak np. model Love2cook firmy Sharp. Wielopoziomowe wnętrze i duże komory sprostają porcjom nawet dla kilkunastu osób. Takie porcje nie tylko zajmują sporo miejsca, ale też niemało ważą… Ale i to udało się ułatwić – piekarnik ma wysuwane prowadnice (teleskopowe), dzięki którym bezpiecznie i bez większego wysiłku wyjmiemy ciężkie tace. Ponadto drzwi, dzięki specjalnej konstrukcji zawiasów, zamykają się automatycznie, delikatnie i cicho. Wygoda przede wszystkim!


Kolorowo i smacznie
Kolejnym skojarzeniem z Meksykiem jest awokado. Tutaj mamy nieco mniej typową propozycję, bo pizzę z tym owocem. Wiele osób piecze pizzę na co dzień, ale wersja z zieloną rośliną na pewno zaskoczy gości. Musimy przygotować guacamole. Nic prostszego: dojrzałe awokado, ząbek czosnku, sok z limonki i szczypta soli. Smarujemy tym nasz spód pizzy. Dodatkowo dodajmy pomidorki koktajlowe i ser pleśniowy. Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C i czekamy, aż brzegi naszej pizzy się zarumienią. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej.

Bardzo popularnym daniem jest również faszerowana papryka. Należy zaopatrzyć się w mięso mielone, ryż, passatę pomidorową, kolendrę oraz papryczkę chilli. Mięso razem z przyprawami smażymy na patelni, gdy zrobi się szare, dodajemy passatę pomidorową, 500 ml bulionu, 3/4 szklanki surowego ryżu, kukurydzę oraz czerwoną fasolę z puszki. Gotujemy wszystko parę minut i przekładamy do przekrojonych i wydrążonych papryk. Pieczemy w 190 st. C przez 45 min.

Firma Sharp wychodzi nam z pomocą i oferuje wbudowaną do naszego piekarnika Love2cook elektroniczną książkę kucharską ze 150 przepisami. Nie mając pomysłu na kolejną potrawę, możemy wybrać coś z szerokiej listy stworzonej przez zawodowych szefów kuchni. Niezależnie od posiadanej wiedzy, uda nam się stworzyć coś pysznego. Zaopatrujemy się w potrzebne nam składniki, a system sam dobierze tryb pracy, temperaturę oraz czas pieczenia. Tutaj proponujemy przepis na meksykańska fajitę.


Wspólne, rodzinne gotowanie? Odpowiedni sprzęt ułatwi pracę. Firma Sharp proponuje piekarniki o pojemności od 64 do 78 litrów, a komory niektórych modeli mają wyjątkowo duży rozmiar, dzięki któremu na meksykańską fetę możemy śmiało zaprosić rodzinę i przyjaciół. Szybkie przygotowanie potrawy? Bez problemu! Funkcja Power Boost pozwala skrócić czas nagrzewania piekarnika o połowę. A rozwiązania takie jak Door Switch, które włącza oświetlenie jak tylko otworzymy piekarnik, pozwala łatwo sprawdzić, czy potrawa jest już gotowa. Jeszcze prostsze wydaje się sprzątanie po takiej kulinarnej podróży. Piekarnik zaopatrzono w demontowaną wewnętrzną szybę, którą można myć w zmywarce. Z kolei powłoka chroniąca przed odciskami palców pozwoli utrzymać powierzchnię piekarnika w czystości.

Najważniejsi są goście
Nie od dziś wiadomo, że gość najedzony, to gość zadowolony. W przypadku imprezy meksykańskiej mamy wielkie pole do popisu. Kuchnia meksykańska jest pyszna, a jej wersja domowa – prosta do przygotowania. Czy jest coś lepszego niż zachwyt znajomych nad rozpływającym się w ustach jedzeniem?

Udostępnij Tweetnij Wykop
Przeczytaj również:
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.